Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ο Κάτω Όλυμπος

     Ο Κάτω Όλυμπος βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα, στα διοικητικά όρια  των Περιφερειών Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας.
Η οριοθέτηση του βουνού αρχίζει από την κοιλάδα των Τεμπών απέναντι από τον Κίσσαβο.
 Χωρίζεται από τον Άνω Όλυμπο με το ρέμα της Ζηλιάνας που ξεκινάει από το οροπέδιο της Καρυάς, καταλήγει ανατολικά ως τη θάλασσα και εκτείνεται δυτικά μέχρι τον ορεινό όγκο Γκουνταμάνη.
   Περιλαμβάνει τις Κοινότητες Καλλιπεύκης, Αιγάνης, Κρανιάς, Πυργετού, Ραψάνης, Ιτέας και Γόννων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και στις Κοινότητες Πόρων, Πλαταμώνα, Παντελεήμονα και Σκοτίνας, Ν. Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 Ο Κάτω Όλυμπος είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες, οικολογικά, περιοχές της Ελλάδας, αν και η σπουδαιότητά του δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί όπως του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.    
Η Ραψάνη
   
  Στην περιοχή περιλαμβάνονται εκτάσεις του Δημοσίου Δάσους  Κάτω  Ολύμπου, του Δημοσίου Δάσους Παντελεήμονα-Σκοτίνας, του Ιδιωτικού Δάσους των Πόρων, του Δημόσιου Δάσους Ιτέας των Κοινοτικών Δασών Γόννων, Πυργετού και Αιγάνης, καθώς και ιδιωτικές εκτάσεις με καστανοπερίβολα. Το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής ανήκει, κατά απόλυτη νομή, κατοχή και κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο από το 1912 (εκτός από τις καλλιέργειες και τους οικισμούς).
  Ειδικότερα τα Δημόσια δάση Παντελεήμονα –Σκοτίνας, περιοχής Ασπρόπετρας, ΑηΛιά Καλλιπεύκης και Τσαίρα-Γκόλιανης Ραψάνης, έχουν χαρακτηριστεί και προστατεύονται από το Δασαρχείο ως μόνιμα καταφύγια θηραμάτων. Όμως τα τελευταία χρόνια η παρέμβαση του ανθρώπου με τη λαθροθηρία, την παράνομη υλοτομία όπως και με τις πυρκαγιές που είναι σε έξαρση, αποτελούν σοβαρούς παράγοντες ραγδαίας υποβάθμισης του οικοσυστήματος.





Η βλάστηση του κάτω Ολύμπου αποτελείται κυρίως από εκτεταμένα δάση ελάτης και οξιάς, δάση μαύρης Πεύκης, δάση καστανιάς, αιωνόβιες Βελανιδιές κ.α. που λειτουργούν ως “βιολογικό φράγμα” στους ρύπους και ως πνεύμονας οξυγόνου για την ευρύτερη περιοχή.
Η πανίδα του βουνού θεωρείται σημαντική αφού παρατηρήθηκαν αρκετά είδη πουλιών  συνολικά 120 είδη, έχουν καταγραφεί είδη   θηλαστικών όπως ο Ασβός, η Νυφίτσα, ο Σκίουρος, το Αγριογούρουνο, ο Λύκος, το Ζαρκάδι κ.α.
 Η περιοχή του Κάτω Ολύμπου είναι πολύ ενδιαφέρουσα σε ότι αφορά τα είδη  ερπετών γιατί εμφανίζεται πολύ πλούσια , τόσο σε αριθμό ειδών, όσο και σε αριθμό ατόμων.
 Δεδομένου ότι το ανάγλυφο από την ανατολική πλευρά του Ολύμπου είναι απότομο, οι κλίσεις των κοιτών των ρεμάτων παρουσιάζονται μεγάλες. Έτσι, όλο το δίκτυο που καταλήγει προς τα ανατολικά παρουσιάζεται σχετικά αραιό αλλά με μεγάλα μήκη κοιτών. 
Τα κυριότερα ρέματα (Ξηρόρρεμα,Νεράκι και Χαντάκια ) έχουν διεύθυνση από Δ προς Α και καταλήγουν  στον ποταμό Πηνειό.  

                              Το Ρέμα Χαντάκια                                                                                

Το σημαντικότερο στην περιοχή είναι το  ρέμα Χαντάκια, στο τμήμα που διαρρέει επίπεδη έκταση και έχει ομαλή ροή. 
Σημαντικοί  είναι επίσης οι νερόλακκοι και οι λιμνούλες κοντά στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης της Καλλιπεύκης (Ασκουρίς) και στα χαμηλά υψόμετρα στην ανατολική πλευρά. 
Πολύ ενδιαφέρουσα  θεωρείται και η τεχνητή λίμνη Κατή που βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη βρύση  και μαζί αποτελούν ένα υπέροχο τόπο αναψυχής. 




Μικρό αφιέρωμα στον Κάτω 'Όλυμπο: https://www.youtube.com/watch?v=EE4ECo1Eqvs

  


Πηγές :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες